Diofa fereg

Feketedik a dió, dolgoznak a nyüvek

Pinterest Google Nyomtatás Magyarországon is igazolta a hatóság az Észak-Amerikából származó nyugati dióburok-fúrólégy jelenlétét.

Támad a diófák újabb károsítója, a nyugati dióburok-fúrólégy

Fontos feladatunk a karantén listán szereplő károsító terjedésének megakadályozása. A nyugati dióburok-fúrólégy Rhagoletis completa Cresson   az USA és Mexikó területéről származik, a as évek elején jelent meg először Európában, Svájcban.

  1. Nyitott kerek féreg nő
  2. A tavaszi időszak kedvező volt a csonthéjas gyümölcsnek, de a virágzás időszakában a gyors felmelegedés nem kedvezett az ültetvényeknek.
  3. A dió betegségei és a védekezés lehetőségei - beszitop.hu
  4. Németh Zoltán, okleveles kertészmérnök, növényvédelmi szakmérnök A dió új, veszedelmes ellensége a nyugati dióburok-fúrólégy Napjainkban, de nyugodtan mondhatjuk az utóbbi évtizedekben a felgyorsult és kiszélesedett áruszállítás miatt az un.

Előfordulása SzlovéniaÉszak-OlaszországNémetországHorvátországFranciaország és Ausztria területéről igazolt. Európa éghajlati adottságai és tápnövényének széleskörű előfordulása elősegíti a gyors terjedését és felszaporodását. Magyarországi megjelenésének gyanújáról ben a Nyugat-magyarországi Egyetem, Erdőművelési és Erdővédelmi Intézet munkatársai számoltak be Kőszeg körzetében.

A DIÓFA AZ EMBER LEGNAGYOBB BARÁTJA!

A nyugati dióburok-fúrólégy Rhagoletis completa Cresson Európában nem honos, karantén károsító, egy nemzedékes faj. Legros 2. Falatico 5.

Kína hálás a magyar segítségért, ezt viszonozzák most. Szeretett halottunktól március én, szerdán 14 órakor veszünk végső búcsút a kiskorpádi temetőben. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Szerettei "Ő már ott van, ahol nincs fájdalom, Örök álmát őrizze csend és nyugalom.

A légy lárvái piszkosfehérek, kifejletten 6 mm hosszúságúak. A talajban diofa fereg alakban telel át.

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Diofa fereg imágó július elejétől szeptember közepéig rajzik, amely időszak alatt folyamatos a tojásrakás. Az első stádiumú lárvák augusztus elején jelennek meg.

Kapcsolat A dió csodái Mielőtt megvásároltuk ezt a területet, még mi is csak úgy tekintettünk a dióra, mint egy hűs árnyékot és finom termést adó fára. Azóta a szerelmesei és fanatikusai lettünk, akiknek az életében nagyon fontos szerepet játszik — hűsít, táplál, eltart, gyógyít, megvéd, gyönyörködtet, jövőt biztosít. Küldetésünkké vált, hogy minél több emberrel megismertessük ennek a csodálatos növénynek a sokszínűségét és átadjuk a dió iránti szeretetünket, tiszteletünket és megpróbáljuk visszaadni régi diofa fereg. Pillanatnyilag diófánk van a Dióligetben, de ezt szeretnénk a jövőben nagymértékben növelni.

A Rhagoletis  fajok megkülönböztetése fontos tényező, mivel az előrejelzésükre használt ragacsos csapda nem szelektív. Ez elsősorban a szárnymintázat alapján lehetséges. A diót károsító R.

Mi teszi tönkre a dió termését? Mit lehet tenni ellene?

Az európai diofa fereg R. A nyugati dióburok-fúrólégy kártétele a még zöld színű termésburkon jól diofa fereg.

Diólevél takarás után 3 évvel. Hogyan hat a gazokra a diólevél?

A termés felületén kezdetben apró, tojásrakáshoz diofa fereg szúrásnyomok figyelhetők meg. A termésburok a benne diofa fereg lárvák táplálkozása nyomán megbarnul, megfeketedik. A fertőzött termés általában idő előtt lehull a fáról, valamint a termésburok rátapad a dió kemény héjára, majd elszíneződik, megpenészedik, így a termés fogyasztásra alkalmatlanná válik. A kártétel könnyen összetéveszthető a dió baktériumos megbetegedésének Xanthomonas campestris cv.

Azért túlságosan sokáig nem kell használni, a növény juglon vagy juglans tartalma miatt.

A baktérium levélen, hajtáson, vesszőn, virágbarkán valamint a gyümölcs héjrészén egyaránt megtalálható, szabálytalan, vizenyős elfeketedő foltokat okoz. A kártevő terjedése leginkább természetes úton történik.

További ajánlatok

Tápnövényének széleskörű előfordulása házi kertekben, ültetvényekben, közterületeken, parkokban, erdős területeken elősegíti a gyors terjedését és felszaporodását. Terjedésének megakadályozásában fontos, hogy a lárva ne kerüljön a talajba.

hogyan lehet megszabadulni a parazitáktól a húsban a paraziták portálbejegyzése

Ez megakadályozható a talaj fóliatakarásával, továbbá a lehullott zöld burokban lévő terméskezdemények és burokmaradványok égetéssel történő megsemmisítésével. A károsító természetes ellenségei egyelőre nem ismertek.

zabálják a babát, mint

Alkalmazásuk jelentősen gyérítheti a kártevők egyedszámát, ha nem is biztosít teljes védelmet a rajzás egyenetlensége miatt. Problémát jelent, hogy a diófák méretéhez igazodva speciális permetezőgép szükséges a kezelések elvégzéséhez. A nyugati dióburok-fúrólégy felszámolására nincs lehetőség, feladatunk terjedésének visszaszorítása, ehhez azonban a termelők és a lakosság aktív közreműködése is szükséges!

diofa fereg

Ha a fenti információk alapján gyanúja van a károsító jelenlétére pl. Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

További a témáról