Fereg hold,

fereg hold
Látványos meteorraj jön: ekkor fürkészd az eget, ha hullócsillagokra vadásznál A márciusi teliholdat nevezik "féregholdnak" is, ami onnan ered, hogy a melegedő idő hatására a földekben felpezsdül az élet, megjelennek a rovarok, férgek. Elmondjuk, mikor válik teljessé! Hétfő este telihold lesz, ami egyben az év első szuperholdja is. A márciusi teliholdat nevezik "féregholdnak" is, ami onnan ered, hogy a melegedő idő hatására a földekben felpezsdül az élet, megjelennek a rovarok, férgek.

Ufószerű jelenséget videóztak le Kecskeméten Az év harmadik és egyben utolsó szuperholdját csodálhatjuk meg március án szerdán éjszaka. Az égi jelenség egybeesik a márciusi nap-éj egyenlőség időpontjával, amely a tavasz kezdetét jelzi.

fereg hold

A két esemény utoljára márciusában esett egy és ugyanazon napra. Szuperholdnak nevezi a köznyelv, amikor a telihold fázisa az ellipszis fereg fereg hold holdpálya Földhöz legközelebbi pontján következik be, ilyenkor lesz a Hold Földről látható látszólagos mérete a legnagyobb.

A kifejezést Richard Nolle asztrológus találta ki ben, de a csillagászok nem használják, mert nincs csillagászati jelentősége a holdtölte és a földközelség egybeesésének. Ilyenkor a Hold akár 30 százalékkal fényesebb és fereg hold százalékkal nagyobbnak is látszódhat az átlagosnál.

A jelenség létrejöttéhez két feltételnek egyszerre kell teljesülnie: Legyen telihold.

fereg hold

A Hold a keringési pályáján éppen a legközelebb legyen a Földhöz. Fotó: iStock A National Geographic Magyarország cikke szerint égi kísérőnk én éjjel kor mutatja teli fázisát, így már án este is felkelő teliholdat fotózhatunk  Viszont a fényviszonyok kedvezőtlenek lesznek, a Nap csak fereg hold holdkelte után háromnegyed órával nyugszik le, így a nagy világosságban fereg hold nehéz lesz a horizonton felbukkanó Fereg hold észrevenni.

példák paraziták gazdaik a parazitáktol egy jó gyógymod

Ha nagyon tiszta lesz az ég, se pára, se felhő nem zavar a látóhatáron, akkor persze ebben az esetben is látható és fotózható, ám érdemesebb várni a megfelelőbb alkalomra. Keleti határunknálBudapestennyugaton lesz a holdkelte időpontja. A márciusi teliholdat férgek holdjának is nevezték egyes indián törzsek, mert ahogy az idő egyre melegszik és a talaj is kezd melegedni, a földből kezdenek előbújni a férgek, fereg hold a vörösbegyet.

fereg hold férgek és giardia kezelésére szolgáló készítmények

Kiemelt kép: iStock.

További a témáról