Giardia egysejtu

Giardia-fertőzés (giardiasis)

Módosítva: A giardiosis dzsiardiozis fertőző betegség. Kórokozója egy egysejtű parazita, amelynek neve Giardia Dzsiardia. Olyan kicsi, hogy csak mikroszkóppal látható.

Giardiosis

Mi a giardiosis? Többféle fajta van, ezek a legkülönbözőbb gerinces állatokat képesek megfertőzni.

  1. Milyen problémákat okozhatnak kutyája férgei és hogyan védheti meg kedvencét ellenük?
  2. Giardia-fertőzés (giardiasis)
  3. Létrehozva:
  4. beszitop.hu - Milyen problémákat okozhatnak kutyája férgei és hogyan védheti meg kedvencét ellenük?
  5. Giardiosis - EgészségKalauz
  6. Hatékony anti helminth gyógyszerek emberben
  7. Diéta hasmenés idejére A fertőzés kiváltó oka a Giardia lamblia újabb nevén Giardia intestinalis nevű egysejtű, amely jellemzően víz vagy szennyezett élelmiszer közvetítésével jut be az emberi szervezetbe.

Az emberben előforduló faját Giardia lambliá-nak nevezik. Milyen a Giardia életciklusa?

krónikus giardiasis gyermekek tünetei és kezelése

A Giardia a vékonybél felső részét népesíti be. Körte formájú parányi lény, amely giardia egysejtu ostorának csapkodásával képes mozogni.

giardia egysejtu

A vékonybél alsó részéhez giardia egysejtu ostorait elveszíti, betokolódik, formája lekerekedik. Ezt az állapotot cisztának nevezzük.

giardia egysejtu férgek petesejtjeinek kezelésére szolgáló készítmények

A ciszták a széklettel a szabadba kerülnek, és hosszú ideig fertőző giardia egysejtu maradnak. A ciszták a szennyezett anyagok, elsősorban a víz és giardia egysejtu élelmiszerek elfogyasztása révén, a szájon át ismét a belekbe jutnak, és az egész folyamat kezdődik elölről.

Teszt Giardia Lamblia (bél-parazita) - WebÁruhábeszitop.hu

Hogyan jön létre az emberi giardiosis? Az emberifertőzés úgy jön létre, hogy a Giardia osztódással gyorsan elszaporodik és elárasztja a vékonybelet. Szívókorongjával a bél nyálkahártyájához tapad és károsítja a bélfalat.

giardia egysejtu nippostrongylus brasiliensis helminth

A bélfalat izgató anyagok képződése gyulladásos reakciót idéz elő és ez hasmenésben nyilvánul meg. Mik a giardiosis tünetei? A fertőzés után giardia egysejtu jelentkeznek a változatos klinikai tünetek. A betegség első jelei a hányinger, hányás, étvágytalanság, fáradtság és hasi kellemetlenség érzése.

Giardiasis (giardiázis): kutyára, emberre egyaránt fertőző betegség

Ezután hirtelen kitör a hasmenés, vizes, bűzös székletürítéssel, amelyhez hasi zuborgás, feszülés és bűzös szelek távozása társul. Böfögés, puffadás, súlycsökkenés is gyakori. Három-négy nap múlva legtöbbször megszűnnek a tünetek, de olykor idült formába megy át a betegség.

Giardia egysejtu hónapokig, vagy akár évekig fennmaradhat a laza, bűzös széklet, a bűzös szélképződés és a hasi feszülés. Hogyan diagnosztizálják a giardiosist? A változatos tünetek miatt nem könnyű a giardiosis diagnosztizálása.

Giardiasis tünetei és kezelése

A hagyományos módszer a széklet mikroszkópos vizsgálata. A Giardiát vagy a cisztáját azonban nem könnyű megtalálni, így a mikroszkópos vizsgálat hosszadalmas és munkaigényes. Ezért újabban a Giardia egyes giardia egysejtu kimutatására szolgáló speciális vizsgáló módszereket dolgoztak ki, amelyekkel gyorsan és megbízhatóan meg lehet állapítani a fertőzöttséget. Ezeket a vizsgálatokat azonban csak az erre berendezett laboratóriumokban lehet elvégezni. Hogyan kezelik giardia egysejtu giardiosist?

Többféle, igen jó hatású gyógyszer van már a giardiosis kezelésére. Így, ha valamelyik giardia egysejtu esetleg mellékhatásokat okozna, tudunk helyette másikat alkalmazni. A giardiosis gyógyszerei általában tabletta formájában alkalmazhatók. Néhány napos gyógyszerszedés elegendő szokott lenni a giardiosis gyógyítására, de kidolgoztak már olyan módszert is, amikor egyetlen, nagy adag gyógyszer bevétele elegendő a tünetek megszüntetésére.

Giardia Lamblia

A laboratóriumi vizsgálattal igazolt giardiosist mindig kezelni kell, ha tüneteket okoz. Hogyan terjed a giardiosis? A Allergia giardiasis kezeléssel ciszták legtöbbször szennyezett víz fogyasztása révén jutnak a szervezetbe.

A fertőzött állat vagy ember által a széklettel ürített ciszták ugyanis szennyezés révén bekerülhetnek a víztárolókba és vízvezetékekbe, itt hónapokig fertőzőképesek maradhatnak.

A kisebb giardia egysejtu nagyobb vízellátó rendszerek fertőződése akár kiterjedt járványt is okozhat. Különösen fiatal korukban a háziállatok tehén, ló, birkaés a vadon élő állatok is fertőzöttek lehetnek Giardiá-val, így a ciszták a mezőgazdasági szennyvizeken kívül a giardia egysejtu, folyók, források vizében is gyakran megtalálhatók.

Giardiasis (giardiázis): kutyára, emberre egyaránt fertőző betegség - Egészség

Giardia egysejtu legtöbb kutató úgy véli, hogy az állatok giardiosisa az emberre is átterjedhet. Széklettel szennyezett nyers giardia egysejtu, gyümölcs is lehet a fertőzés terjesztője. Gyermekközösségekben, óvodákban, napközi otthonokban igen gyakran a széklettel szennyezett kéz révén jut a szájba a Giardia ciszta.

giardia egysejtu

A Giardia fertőzés szexuális szabadosságok révén is bekövetkezhet. Mennyire gyakori a giardiosis? A Giardia lamblia az egész világon a leggyakoribb bél-parazita.

További a témáról