Gyurusfereg reszei. A gyűrűsférgek törzse

gyurusfereg reszei

Blogarchívum

Eszköztár: Gyűrűsférgek törzse A gyűrűsférgek a legismertebb férgek. Ebbe a törzsbe tartozik például a földigiliszta és a pióca.

 1. A féreg tunetei
 2. Állattan | Digitális Tankönyvtár
 3. A gyűrűsférgek törzse
 4. Ostorfereg emberben
 5. Gyűrűsférgek | A biológia alapjai tanító- és óvóképzős hallgatók számára
 6. Biológia - évfolyam | Sulinet Tudásbázis

Első ránézésre is feltűnő tulajdonságuk, hogy testükismétlődő szakaszokra, vagyis szelvényekre tagolódik. A test felszínén, a kültakaróngyűrűszerű egységek követik egymást, és a belső gyurusfereg reszei egy része is szelvényes elrendeződésű: a kiválasztószervek és az idegrendszer ilyen tagolódást mutat.

Gyűrűsférgek törzse

A földigilisztatestének minden gyűrűje megfelel egy szelvénynek. A földigiliszta szelvényezettsége és keringési rendszere Gyűrűsférgek keringése A gyűrűsférgektestében az anyagok szállítása a keringésirendszer feladata.

A keringési rendszer szállítja többek között a bélbőlfelszívódotttápanyagokat, továbbá a testfalon át felvett gyurusfereg reszei valamennyi sejthez.

A szövetekben keletkező szén-dioxidot a kültakaróhoz továbbítja. A keringés szervrendszeregazdagon elágazó csőrendszerből, az érhálózatból, és a benne áramló folyadékból áll.

gyurusfereg reszei gömbös helminták

Az érhálózatoterek építik fel. A földigilisztáktestében az gyurusfereg reszei legvékonyabb elágazódásai a hajszálerek, más néven kapillárisok.

Az éticsiga testfelépítése és mozgása

Csak a hajszálerek vékony falán juthatnak át a szállított anyagok. A gyurusfereg reszei ismét nagyobb erekbe szedődnek össze. Az erek tehát önmagukba visszatérő csőhálózatot alkotnak. Az ilyen anyagszállító rendszertzárt keringési rendszernek nevezzük. Az érhálózatbanizmos falú érszakaszokütemes összehúzódásaipumpálják a folyadékot.

6.5. Gyűrűsférgek

A zárt keringési rendszerben áramló testfolyadék a vér. A gyűrűsférgekvére piros, mint gyurusfereg reszei gerinceseké, mert festékanyagot, hemoglobint tartalmaz.

A vérben oldott hemoglobinhoz kötődve szállítódik az oxigén. Gyűrűsférgek kiválasztása A gyűrűsférgekre jellemző kiválasztószerv, a vesécske, szelvényenként párosával ismétlődő szerv. A vesécskecsillós tölcsérrel kezdődő gyurusfereg reszei cső, amely a belső szervek közötti testüregből a kültakaró felszínére juttatja a kiválasztott anyagok oldatát.

hogyan lehet eltávolítani a férgek jelentését

A földigiliszta belső szervei Gyűrűsférgek idegrendszere A gyűrűsférgekéletműködéseinek szabályozását dúcidegrendszer végzi. Idegdúcaikszelvényenként párosával ismétlődnek a hasi oldalon, a bélcsatorna alatt.

Gyűrűsférgek

Idegkötegek létesítenek kapcsolatot minden szelvényben a két dúc között, valamint az egymást követő szelvényekdúcpárjai közt. Ezt az idegrendszert felépítése alapján hasdúcláncnak nevezzük. Gyűrűsférgek szaporodása A gyűrűsférgek közismert fajaihímnős állatok, vagyis az egyedek gyurusfereg reszei és női ivarszerveket is tartalmaznak. A megtermékenyítés azonban kölcsönös, vagyis az egyedek egymás ivarsejtjeittermékenyítik meg.

 • Jellemzők[ szerkesztés ] A gyűrűsférgek az ősi laposférgekből alakultak ki a kambriumi robbanás idején.
 • A gyűrűsférgek törzsének két legismertebb egyede a földigiliszta és az orvosi pióca.
 • Helmint útmutatás
 • Rend: Kétpár-heréjű giliszták Opisthopora
 • Giardiasis kezelési rend felnőtteknél
 • Gyűrűsférgek Az állatvilág evolúciójában az újabb fejlődési szintet a szervek kialakulása, majd egyre bonyolultabbá válása jelenti, mert így növelhető leghatékonyabban az alkalmazkodás, a specializálódás révén.

Így biztosítható, hogy az utódok nem csak egy, hanem két szülő tulajdonságait öröklik. Ezáltal változatosabb módon kombinálódhatnak az öröklődő sajátságok, s így a környezet esetleges változásainak jobban megfelelhetnek az utódok. Gyurusfereg reszei mozgása A gyűrűsférgekmozgásszerve — a többi féreghez hasonlóan — bőrizomtömlő. Mozgásuk féregmozgás, más néven perisztaltikus mozgás. A földigiliszta helyváltoztatásakor a bőrizomtömlő váltakozó összehúzódásai végighaladnak az állat testén, gyurusfereg reszei az aljzaton egyirányú csúszást eredményez.

Gyűrűsférgek képviselői A földigiliszták elsősorban a talajban levő szerves törmelékeket hasznosítják. Fontos szerepük van a jó talajszerkezet kialakításában, a humuszképzésben. A piócák legismertebb fajai vízi állatok. Állatok vérével táplálkozó élősködők, testfelépítésük is ennek megfelelően módosult. Testfelépítésük érdekes sajátsága, gyurusfereg reszei kívülről sokkal több gyűrű látszik rajtuk, mint ahány szelvény valójában szervezetük belsejében felismerhető.

típusú férgek az emberi belekben

Az orvosi pióca alakja erősen lapított, a vízben hullámzó mozgással úszik. Teste feji és farki végén egy-egy tapadókorong van, amelyekkel a gazdaszervezet bőréhez tapad.

Tartalomjegyzék

Szájnyílásában található fűrészszerű állkapcsával felsérti az állat vagy az ember bőrét, és izmos garatjával kiszivattyúzza a vért. Hosszú előbelén jókora tágulatok találhatóak, amelyek a vér raktározására szolgálnak. Egy vérszívással az állat akár gyurusfereg reszei hónapra elegendő táplálékhoz juthat. Ezt az életmódot időszakos élősködésnek nevezzük. Régebben gyurusfereg reszei orvosok elterjedten használtak piócákat a fölöslegesnek tartott vér eltávolítására a betegek szervezetéből.

Orvosi pióca.

További a témáról