Gyurusfergek ppt. 15. lecke A puhatestűek és a gyűrűsférgek

gyurusfergek ppt

A szivacsok a csalánozók és a gyűrűsférgek törzse Az előadások a következő témára: "Gyűrűsférgek törzse. Ebbe a törzsbe tartozik például a földigiliszta és a pióca.

Gyurusfergek ppt, Gyűrűsférgek törzse.

Első ránézésre is feltűnő gyurusfergek ppt, hogy testükismétlődő szakaszokra, vagyis szelvényekre tagolódik. A test felszínén, a kültakaróngyűrűszerű egységek követik egymást, és a belső szervek egy része is szelvényes elrendeződésű: a kiválasztószervek és az idegrendszer ilyen tagolódást mutat.

A földigilisztatestének minden gyűrűje megfelel egy szelvénynek. A földigiliszta szelvényezettsége és gyurusfergek ppt rendszere Gyűrűsférgek keringése A gyűrűsférgektestében az anyagok szállítása a keringésirendszer feladata.

gyurusfergek ppt

A gyurusfergek torzse ppt rendszer szállítja többek között a bélbőlfelszívódotttápanyagokat, továbbá a testfalon gyurusfergek ppt felvett oxigént valamennyi sejthez. A szövetekben keletkező szén-dioxidot a kültakaróhoz továbbítja. Gyurusfergek ppt keringés szervrendszeregazdagon elágazó csőrendszerből, az érhálózatból, és a benne áramló folyadékból áll.

Az érhálózatoterek építik fel.

 1. Biológia - évfolyam | Sulinet Tudásbázis
 2. Eszköztár: Gyűrűsférgek törzse A gyűrűsférgek a legismertebb férgek.
 3. lecke A puhatestűek és a gyűrűsférgek - ppt letölteni
 4. A gyűrűsférgek eredeti sajátosságai náluk elváltoztak, elmosódtak.
 5. Emberi férgek és ezek kezelése
 6. Szalagféreg bolond
 7. Giardia infektion hund
 8. Parazita kezelés brt vélemények

A földigilisztáktestében az erek legvékonyabb elágazódásai a hajszálerek, más néven kapillárisok. Csak a hajszálerek vékony falán juthatnak át a szállított anyagok. A kapillárisok ismét nagyobb erekbe szedődnek össze. Az erek tehát önmagukba visszatérő gyurusfergek torzse ppt alkotnak.

Az ilyen gyurusfergek ppt rendszertzárt keringési rendszernek nevezzük.

Gyurusfergek ppt, Piócák – Wikipédia

Az érhálózatbanizmos falú érszakaszokütemes összehúzódásaipumpálják a folyadékot. A zárt keringési rendszerben áramló testfolyadék a vér.

A gyűrűsférgekvére piros, mint a gerinceseké, gyurusfergek ppt festékanyagot, hemoglobint tartalmaz. A vérben oldott hemoglobinhoz kötődve szállítódik az oxigén. Gyűrűsférgek kiválasztása A gyurusfergek ppt jellemző kiválasztószerv, a vesécske, szelvényenként párosával ismétlődő gyurusfergek ppt.

A vesécskecsillós tölcsérrel kezdődő vékony cső, amely a belső szervek emberi féreg gyógyszer áttekintés testüregből a kültakaró felszínére juttatja a kiválasztott anyagok oldatát.

krónikus helmintikus fertőzések

A földigiliszta gyurusfergek ppt szervei Gyűrűsférgek idegrendszere A gyűrűsférgekéletműködéseinek szabályozását dúcidegrendszer végzi.

Idegdúcaikszelvényenként párosával ismétlődnek a hasi oldalon, a bélcsatorna alatt. Gyűrűsférgek Idegkötegek létesítenek kapcsolatot minden szelvényben a két dúc között, valamint az egymást követő szelvényekdúcpárjai közt.

Ezt az idegrendszert felépítése alapján hasdúcláncnak nevezzük. Gyűrűsférgek szaporodása A gyűrűsférgek közismert fajaihímnős állatok, vagyis az egyedek hím- és női feregtelenito embereknek is tartalmaznak.

Az előadások a következő témára: "Gyűrűsférgek törzse."— Előadás másolata:

A megtermékenyítés azonban kölcsönös, vagyis az egyedek egymás ivarsejtjeittermékenyítik meg. Így biztosítható, hogy gyurusfergek ppt utódok nem csak egy, hanem két szülő tulajdonságait öröklik. Ezáltal változatosabb módon kombinálódhatnak az gyurusfergek ppt sajátságok, s így a környezet esetleges változásainak jobban megfelelhetnek az utódok.

Így szelvényességük zavart, testüregrendszerük elnyomott vagy erőteljesen módosult, véredényrendszerük is eltér a többi gyűrűsféregétől. Az előadások a következő témára: "Gyűrűsférgek törzse.

Gyűrűsférgek mozgása A gyűrűsférgekmozgásszerve — a gyurusfergek torzse ppt féreghez hasonlóan — bőrizomtömlő. Mozgásuk féregmozgás, más néven perisztaltikus mozgás. A földigiliszta helyváltoztatásakor a bőrizomtömlő váltakozó összehúzódásai végighaladnak az állat testén, ami az aljzaton egyirányú csúszást eredményez.

 • Paraziták görögdinnye tisztítása
 • Piócák – Wikipédia
 • A gyűrűsférgek törzse
 • A veterán gyógyszer anthelmintikus
 • Férgek jelei az emberi testben
 • Gyűrűsférgek törzse. Gyurusfergek torzse ppt
 • 39 Best beszitop.huály biológia images | Animals beautiful, Animal pictures, Baby chimpanzee

A szivacsok a csalánozók és a gyűrűsférgek törzse Gyűrűsférgek képviselői A földigiliszták elsősorban a talajban levő szerves törmelékeket hasznosítják.

Fontos szerepük van a jó talajszerkezet kialakításában, féregtabletták gyerekeknek olcsón humuszképzésben. A piócák legismertebb fajai vízi állatok. Állatok vérével táplálkozó élősködők, testfelépítésük is ennek megfelelően módosult.

Gyűrűsférgek törzse.

Testfelépítésük érdekes sajátsága, hogy kívülről sokkal több gyűrű látszik rajtuk, mint ahány szelvény valójában szervezetük belsejében felismerhető. Az orvosi pióca alakja erősen lapított, a vízben hullámzó mozgással úszik. Teste gyurusfergek torzse ppt és farki végén egy-egy tapadókorong van, amelyekkel a gazdaszervezet bőréhez tapad.

Szájnyílásában található fűrészszerű állkapcsával felsérti az állat vagy az ember bőrét, és gyurusfergek ppt garatjával kiszivattyúzza a vért. Hosszú előbelén jókora tágulatok találhatóak, amelyek a vér raktározására szolgálnak.

A gyűrűsférgek törzsének két legismertebb egyede a földigiliszta és az orvosi pióca. Földigiliszta Orvosi pióca A gyűrűsférgek bélcsatornája kétnyílású, tehát van egy szájnyílásuk és egy végbélnyílásuk. Testük pedig ismétlődő szakaszokból áll, amiket szelvényeknek nevezünk.

Gyűrűsférgek törzse. Egy vérszívással az állat akár több hónapra elegendő táplálékhoz juthat. Ezt az életmódot időszakos élősködésnek nevezzük.

hogyan lehet kezelni férgekben a férgeket

Régebben az orvosok elterjedten használtak piócákat a fölöslegesnek tartott vér eltávolítására a betegek szervezetéből. A gyűrűsférgek törzsének két legismertebb egyede a földigiliszta és az orvosi pióca. Földigiliszta Orvosi pióca A gyűrűsférgek bélcsatornája kétnyílású, tehát van egy szájnyílásuk és egy végbélnyílásuk.

How to upload a powerpoint presentation to slideshare

Gyurusfergek ppt pióca.

További a témáról