Gyurusfergek puhatestuek

gyurusfergek puhatestuek

A puhatestűek törzse Eszköztár: Az állatvilág evolúciója során jelentős esemény volt a kemény, külső meszes héj megjelenése. A szilárd váz hatékony védelmet nyújtott a ragadozókkal és a víz fizikai hatásaival szemben.

gyurusfergek puhatestuek

Ennek a tulajdonságnak a megjelenése lehetővé tette a puhatestűek gyors elterjedését. A kövületek tanúsága szerint a puhatestűek megjelenésük után viszonylag gyorsan benépesítették a vizeket. A puhatestűek törzsébe mintegy ezer ma is élő faj tartozik.

6.6. Puhatestűek (Mollusca)

Ezzel gyurusfergek puhatestuek állatvilág második legnépesebb törzsét alkotják. A ma élő puhatestű állatok közismert képviselői a csigák, a kagylók és a fejlábúak.

gyurusfergek puhatestuek gyógyszerek férgek ellen terhesség alatt

Javarészt vízi állatok, csak a csigák egy része szárazföldi. Testük három fő tájékra, a fejre, a lábra és a zsigerzacskóra tagolható. A fej a test elülső részén található. Az izmos láb tulajdonképpen a gyurusfergek puhatestuek erőteljes megvastagodása. A zsigerzacskó a belső szerveket foglalja magában. Jellemző szerv a test háti oldalán eredő nagy bőrredő is, amelyet köpenynek nevezünk. A köpenymirigyei a külső felszín felé mésztartalmú váladékot termelnek, amely a szilárd külső vázat csigaházat, kagylóhéjat alkotja.

Legfrissebb tételek

A csigákon és a kagylókon a köpeny kívülről pinworm helminthiasis kezelés látszik, mivel a héj eltakarja. A puhatestűeknek is dúcidegrendszerük van.

Földigiliszta (Earthworm)

Dúcaiktesttájanként csoportosulnak, legfejlettebb a fejben található agydúc. A legfontosabb gyurusfergek puhatestuek a fejükön helyezkednek el, például a gyurusfergek puhatestuek szem és a tapogatók.

Az előadások a következő témára: "15. lecke A puhatestűek és a gyűrűsférgek"— Előadás másolata:

A puhatestűek többsége váltivarú állat, de a csigák között sok fajhímnős. Gyurusfergek puhatestuek, meszes héjuk miatt a puhatestűek az élővilág történetének, evolúciójának kutatásában nagyon jelentősek. Az állatok elpusztulása és testének elbomlása után héjuk megmarad, és az üledékes kőzetekben megtalálható.

Így meghatározható, hogy bizonyos üledékrétegek lerakódásának időpontjában milyen puhatestű fajok éltek.

gyurusfergek puhatestuek

A rétegekben található kövületekből következtetni lehet a kőzetréteg kialakulásának időpontjára. A törzsön belül a három legfontosabb osztály a csigák, a kagylók és a fejlábúak osztálya.

  • Anatómia[ szerkesztés ] A puhatestűek elsődlegesen kétoldalian szimmetrikusakami ősi pleziomorf jelleg, de bizonyos csoportjaik másodlagosan elvesztették ezt a tulajdonságukat.
  • Puhatestűek (Mollusca) | A biológia alapjai tanító- és óvóképzős hallgatók számára
  • Milyen gyógyszerek tisztítják a parazitákat
  • A csigákat és a kagylókat egy kalap alá fogva, nem zavartatjuk magunkat az által a tény által, hogy az egyiknek feje van s azon tapogatói és szemei, a másikon meg hiába keresünk a fejnek megfelelő testrészt.
  • Biológia - 7. évfolyam | Sulinet Tudásbázis
  • lecke A puhatestűek és a gyűrűsférgek - ppt letölteni

A puhatestűek testfelépítése Puhatestűek légzése A test oldalfala és a köpeny között található a köpenyüreg, ami összeköttetésben áll a külvilággal, ezért a környező víz vagy levegő könnyen áramolhat benne. A köpenyüregben védett helyen van az erekkel gazdagon behálózott légzőszerv, amelynek felületén gyurusfergek puhatestuek a légzési gázok cseréje a külvilág és a testfolyadék között.

Elakadtál? Ők segítenek!

A légzőszerv — kopoltyú vagy tüdő gyurusfergek puhatestuek a kültakaró származéka. Felszínét vékony egyrétegű laphám borítja, amelyen könnyen átjuthatnak a légzési gázok. A kopoltyú a vízben oldott oxigén, a tüdő pedig a légkörben levő oxigén felvételére alkalmas légzőszerv.

Puhatestűek keringése és kiválasztása A puhatestűekkeringési rendszerében a testfolyadékot a szív tartja állandó áramlásban.

Puhatestűek törzse

Ezekben az állatokban nincsenek hajszálerek. A szívből a nagyobb ereken gyurusfergek puhatestuek testfolyadék egyszerűen kiömlik a sejtek közti térbe. Nyomása, áramlási sebessége itt erősen csökken. A sejt közötti állományból a testfolyadék beáramlik a szív felé vezető erekbe, majd ismét a szívbe.

A keringési rendszerben az erek tehát nem alkotnak folytonos hálózatot, ezért nyílt keringési rendszernek nevezzük.

élő kerekférgek

A nyílt gyurusfergek puhatestuek rendszerben áramló testfolyadék a vérnyirok. A szívből kifelé vezető erek az artériák, a szív felé vezető erek pedig a vénák.

Brehm: Az állatok világa / PUHATESTŰEK (Mollusca)

A vérnyiroktápanyagokat gyurusfergek puhatestuek a bélcsatorna felől a többi szervhez, szén-dioxidot a sejtek felől a légzőszervbe és oxigént a légzőszerv felől az összes sejthez, továbbá bomlástermékeket a kiválasztószerv felé. A puhatestűekvérnyirkában általában egy réztartalmú, kékes színű gyurusfergek gyurusfergek puhatestuek található, melynek feladata az oxigén szállítása.

Kiválasztószervük a gyűrűsférgekvesécskéjéhez hasonló, de szerkezete erősen módosult. Puhatestűek táplálkozása A puhatestűekháromszakaszos tápcsatornájának hossza nagyobb az állat testhosszánál.

Puhatestűek

A kanyargós bélrendszeren gyurusfergek puhatestuek tart a táplálék útja, ezért hatékonyabb az emésztés és a felszívódás.

Az emésztéshatásfokát javítja, hogy a bélcsatornáhozkivezető csővel kapcsolódó külön emésztőmirigy is termel emésztőnedvet.

Ilyen szerv a középbéli mirigy, amely minden puhatestű állat szervezetében megtalálható.

További a témáról