Helminthosporium gramineum, Az árpatermesztés kórtani hátteréről – Agrárágazat

A szántóföldi növények betegségei | Digitális Tankönyvtár

fogbetegsegek kepek tablettákat rendelhet férgekhez

Szerkesztőség A vírusbetegségek megjelenését a szaporítóanyag minősége mellett az átvívő szervezetek kártétele, illetve a terjedést segítő tényezők mechanikai sérülések megléte befolyásolja. Az árpa csíkos mozaik vírusbetegség barley stripe mosaic virus megjelenésében a vektorok szerepe nem jelentős.

Általánosságban elterjedt, széles gazdanövénykörrel rendelkező vírusbetegség, — fogékony fajta termesztése esetén — szürke helminthosporium gramineum elszíneződést, foltosodást és növekedésgátlás okoz.

helminthosporium gramineum férgek egy tinédzserben mi

Az árpa sárga törpülés vírus megjelenését azonban már a levéltetvek terjedése és közvetett helminthosporium gramineum nyomán jelentkező vírusfertőzés határozza meg. A törpe növekedés mellett a betegség a levelek aranysárga elszíneződését, levélcsúcsi száradást és végül a kalászok sterilitását okozza.

A vírusbetegségek megjelenését a terjedésük jellemzőihez igazítottan, az egészséges vetőmagtételek továbbszaporításával vagy a helminthosporium gramineum rovarok állománybéli gyérítésével minimalizálhatjuk.

Árpalevél csíkosság (Helminthosporium gramineum)

E szempontok helminthosporium gramineum lényeges a tarlóhántás gyors elvégzése, időben,- nem túl korán végzett vetés, valamint a terület, a táblaszélek és az árokpartok gyom-mentesítése. Az integrált növényvédelem kötelező és célirányos eleme a vetőmagcsávázás, mely védelmet biztosít a maggal és a talajból fertőző kórokozók ellen.

Az árpa fedettüszög Ustilago hordei 3.

helminthosporium gramineum egy módszer a férgek megelőzésére gyermekeknél

Az üszögspóra a maggal együtt indul fejlődésnek, majd a gabonaszem csíráját fertőzi csírafertőzők. A porüszögök ettől eltérően a virágzó kalász bibéjén keresztül fertőznek virágfertőzők.

Árpabetegségek

Ezen fertőzéseket csak hatékony, szisztemikus csávázószerekkel tudjuk megelőzni. A csávázás költséghatékony, és környezetterhelési szempontból kedvezőbb, mint az állománykezelés. A kontakt és a felszívódó hatóanyagok kombinálásával érhető el kiváló mag és csíranövény védelem.

Azonban a csávázási technológia csupán egyik eleme a csávázószer hatásmechanizmusának helminthosporium gramineum.

helminthosporium gramineum

A hatékony csávázás elengedhetetlen pillérei még a teljes fedéshez szükséges csávázólé és a csávázószer pontos dózisának helminthosporium gramineum. Habár az eljárás nem célzottan lisztharmat ellen irányul, mégis számos csávázószernek van lisztharmat elleni mellékhatása, így csökkenteni tudjuk a kelés utáni fertőzést.

Az árpalisztharmat Blumeria graminis f. Ilyenkor célszerű kiemelt figyelmet fordítani a szár korai fertőzésének megelőzésre. A tavasszal továbbterjedő fertőzés levélelhalást okoz, hátrányosan befolyásolva a bokrosodást és a gyökérfejlődést, ezáltal csökkentve az árpa abiotikus stresszhatásokkal szembeni ellenálló képességét.

  1. Tartalom: Árpabetegségek A Kedvezőtlen életviszonyok által okozott betegségek: 1.
  2. Hogyan lehet megszabadulni a férgektől örökre
  3. Az árpatermesztés kórtani hátteréről – Agrárágazat
  4. Jelentősége: az egyik leggyakoribb árpabetegség.
  5. Helminthiasis és kezelése

A fertőzött tövek lassabban fejlődnek és a bokrosodáskor kialakuló mellékhajtások száma csökken. Az alsó leveleken fejlődő fertőzés felfelé terjed. Jelentős helminthosporium gramineum akkor lép fel, ha a gomba megfelelő védelem hiányában megfertőzi a zászlós levelet és a kalászt. A levelek sárgulnak, elszáradnak, mely gátolja a virágzat és a termés asszimilátumokkal történő ellátását.

A fertőzött szemek aprók, töppedtek lesznek, így csökken a kalászonkénti magszám és ezerszem tömeg is.

Az árpatermesztés kórtani hátteréről

A fertőzés elharapódzása esetén, a száron a leveleken a micéliumbevonat nemezszerűen megvastagszik, szürkésre, okkersárgára színeződik, felületén szabad szemmel is látható fekete pontok, kazmotéciumok 5. Az árpa helmintosporózis tünetei igen változatosak helminthosporium gramineum. Betegség neve.

bevált parazita gyógyszerek

További a témáról