Morris fereg

5 leghíresebb vírus – első rész: 30 éve jelent meg az első féreg

morris fereg zh trichinella

Facebook Tizenhat éve jelent meg az első internetes féreg Tizenhat évvel ezelőtt, november 2-án jelent meg az első internetes féreg. A bostoni Massachusetts Institue of Technology diákja, Robert Morris egy csupán 99 soros vírust írt, azonban egy véletlen hiba miatt az azonnal terjedni kezdett az egyetemi számítógépeken. Az adminisztrátoroknak végül nem volt más választása, a fertőzött gépeket kikötötték a hálózatból, hogy ne terjesszék a kártevőt.

giardia in humans symptoms

A "Morris" morris fereg egy kutatási projekt részeként jött létre és nem szándékosan okozott kárt, morris fereg programozói hiba azonban lehetővé tette, hogy egy számítógépet többször is megfertőzzön, végül gépek ezreit kényszerítette térdre. Robert Morris felfüggesztett börtönbüntettéssel, közmunkával és 10 ezer dollár ~2 millió forint pénzbüntetéssel megúszta az esetet.

morris fereg

Akkoriban az internet még csak az egyetemek és katonai intézmények által használt hálózat volt, ma már világszerte sok milliónyian csatlakoznak morris fereg.

Ezzel együtt a morris fereg fenyegetése is megnőtt: 16 évvel ezelőtt a férgek legfeljebb morris fereg néhány kutatási anyagot, ma viszont egész vállalatokat béníthat meg egy Sasserhez vagy egy Nimdához hasonló vírus.

Egyes becslések szerint a vírusok, férgek és más kártevők világszerte évi 22 milliárd dollár ~4,4 billió forint kárt okoznak.

meddig kezd működni a féregtabletta

További a témáról