Sertes belfereg

A sertés és a fonálféreg

Bélféreg: okok, tünetek, kezelés

Nemrég olvastuk, hallottuk: Magyarország déli határain túl, de az országhatár közelében a sertések tömeges bélférgességét állapították meg, s ez sertes belfereg hazai sertésállományt és a sertéshúst fogyasztókat egyaránt veszélyezteti.

Ez a hír több szempontból is szakszerűtlen, pontatlan, következményeit illetően pedig hamis.

sertes belfereg mit kell tablettákat venni a parazitákhoz

Először tisztázni kellett volna, hogy házi- vagy vadsertésekről van szó. Másodszor pontosítani kellett volna, hogy a bélférgesség alatt mit értenek.

izom Trichinella lárvák

A közvélemény, de még az állattartók is a sertés bélférgességén a "sertésgilisztát", vagyis a giliszta gyerekeknel tunetek orsóférgességét értik, arról nem is szólva, hogy számos bélféreg létezik orsóférgek, fonálférgek, galandférgek, stb.

Harmadszor: a bélférgesség parazitózis, tehát nem úgy terjed, mint egy vírusos vagy baktériumos fertőző betegség.

Nyelőcsőférgesség - csak egyszerűen

Negyedszer: a szóban forgó bélférgesség az embert csak rendkívül ritkán érintheti, sertes belfereg is csak úgy, ha egy sor gondatlanságot vagy szabálytalanságot követ el. Azóta kiderült, hogy a trichinellózisról van szó! Okozója a Trichinella spiralis nevű fonálféreg, melynek kifejlett alakja élősködhet az arra alkalmas gazdaállat - sertés, vaddisznó, kutya, macska, róka, borz, sertes belfereg, patkány - belében, ám az igazi veszélyt nem a béltrichinella, hanem annak a gazdaállat harántcsíkolt izomzatában betokozódó lárvája, az izomtrichinella jelenti.

csepp anti féreg forte parazitákból

Az egypatások, köztük a ló, a szarvasmarha és a madarak csak részleges fogékonysággal bírnak, ezekben az izomtrichinella nem, vagy nem mindig tud kifejlődni. Élő sertésen a trichinellózis meg sem állapítható, mert igen nagy számú féregre, mintegy százezer lárvára lenne szükség ahhoz, hogy tüneteket is észleljünk.

EXTRA AJÁNLÓ

A trichinellózis nálunk sertéseknél egyébként is igen ritka, vaddisznókon gyakoribb. A sertés természetes fertőződése majdnem mindig úgy történik, hogy a vadakkal foglalkozó emberek vadőrök, vadászok, mezőőrök, gyepmesterek az elejtett róka, nyest, borz tetemét lebőrözés után nyersen a sertések elé dobják.

Sertes belfereg elfogyasztása után az esetlegesen sertes belfereg lévő izomtrichinella-lárvák befurakodnak a sertés bélnyárkahártyájába, itt vedlenek, s már 40 óra múlva elérik teljes fejlettségüket a férgek. Nőstényeik mm hosszúak a fertőződés után nappal nagyszámú petét raknak le a bélbolyhokban, ahonnan ezek a nyirokárammal a vérbe, onnan pedig a harántcsíkolt izmokba kerülnek.

Az itt megjelentetett anyagok a szerző saját tulajdonát képező szellemi termékek, melyek nyilvános felhasználásához pl. Különösen veszélyes a nagyfokú elterjedtsége, az óriási mérvű petetermelés és a fertőző anyag nagyfokú ellenálló-képessége miatt.

Itt hét múlva betokozódnak, pár hónap múlva elmeszesednek, de a bennük lévő lárva akár évekig is fertőzőképes maradhat. A tok kb.

Hányinger, fogyás, hasmenés - tünetek, amik bélférgességre utalhatnak

Ez csak úgy lehetséges, hogy a lárva sertes belfereg tokban összecsavarodott. Amint azt korábban jeleztük, a béltrichinellák állatokban észrevehető tüneteket nem okoznak legfeljebb enyhe hasmenéstde az izomtrichinellák tömeges fertőzés esetén izomgyulladást eredményeznek, ilyenkor a vérben az eosinophyl sejtek megszaporodnak.

sertes belfereg

Az izomtrichinellák gyakoriság szerinti előfordulási helyei: rekeszizom, bordaközi izmok, nyelv-garatizmok, nyelőcső, rágóizom. Az ember fertőződése csak akkor következhet be, ha a viszonyok ezt lehetővé teszik: fertőzött hús fogyasztásakor, amennyiben annak tárolása, hőkezelése sem volt megfelelő.

Emberben mindkét alak, tehát a bél-és az izomtrichinella is súlyos tüneteket okoz, utóbbi sokszor halálos kimenetelű.

A béltrichinellózis tünetei: láz, hasmenés, hányás, sertes belfereg fájdalmak.

Ezek is érdekelhetnek

Az izomtrichinellózis tünetei: magas láz, izomfájdalmak, nyelési és sertes belfereg nehézségek, vizenyős sertes belfereg a szemhéjakon és az arcon, kötőhártyagyulladás, bőrkiütés. A halál a fertőződés után hét múlva áll be a beteg toxikus, kachexiás állapotában teljes lesoványodás.

  1. Orsóférgek – Wikipédia
  2. Nagy László, infektológus A helminthiasis - azaz a férgesség mint betegség - olyan kórkép, amelyet a szervezetben parazita életmódot folytató férgek vagy azok lárvái idéznek elő.
  3. Hányinger, fogyás, hasmenés - tünetek, amik bélférgességre utalhatnak - EgészségKalauz
  4. Dr. Radnai István (állatorvos) - A toll és a fecskendő összetartoznak A sertés orsóférgessége
  5. Trichinellózis, a fertőzés tünetei, veszélyei
  6. Bélféreg, Bélférgesség - Betegségek | Budai Egészségközpont
  7. Létrehozva:
  8. Teljes szövegű keresés A sertés és a fonálféreg Igen nagy az állati élősködő fonálférgek száma.

Nálunk ben mindössze két megbetegedés történt, mindkettő vaddisznóhúsból készült füstölt kolbász fogyasztása után. A közfogyasztásra kerülő sertés- vaddisznó-és lóhús trichinellózisra irányuló állatorvosi vizsgálata kötelező mikroszkópos, pepszines emésztéses vizsgálat.

120 nap alatt a bél körül

Amennyiben a húsvizsgálatnál a trichinellózist megállapították, az egész test kobzásra kerül elhalt trichinellák előfordulásakor is. Az izomtrichinellák egyébként 60 oC fokon 10 perc alatt elpusztulnak oC-on nap sertes belfereg, oC-on 1 nap alatt pusztulnak eltehát megfelelő tárolással és a sütés, főzés hőmérsékletén giardien mensch tehetők.

A hús sózása, párolása, füstölése bizonytalan hatású!

További a témáról