Torpenyul féregtelenites

Nyuszim van - Felelős Állattartás

A nyúlfélék Ausztrália és Madagaszkár kivételével mindenütt õshonos rágcsálók. A szabadban élõ példányok a lakóhelyükhöz szívósan ragaszkodnak.

 • Nyuszim van - Felelős Állattartás
 • beszitop.hu - Hogyan lesz férges kedvencünk?
 • NEO-VET Állatorvosi rendelő - Győr
 • A házinyulak férgei - Agro Napló - A mezőgazdasági hírportál
 • Belféreg allergia

Nappal természetes vagy maguk készítette föld alatti üregekben pihennek és a szürkület beálltával indulnak táplálék után. Szaglásuk és hallásuk kitûnõ. Az egyik legközönségesebb faj a mezei nyúl Lepus europaeusmelynek alfajai Európában, sõt Ázsia és Afrika jelentõs területein is megtalálhatók. Az üregi nyúl Oryctolagus cuniculus színezetében a mezeihez hasonló, de annál kisebb és zömökebb termetû, rövidebbek a fülei és a hátulsó végtagjai. Ennek a fajnak a háziasításából jött létre a házinyúl.

A nyúl háziasítása nagyjából a Középkorban, kolostorokban kezdõdött.

A házinyulak férgei

A XVII. A házinyúlnak kétféle hasznosítású fajtáját különböztetjük meg: a húsnyúl belga óriás, francia kosorrú stb.

A ház körüli nyúltartás Magyarországon régóta elterjedt és az ország egyes részein kiemelkedõen sokan foglalkoznak vele, többnyire kiegészítõ állattenyésztési torpenyul féregtelenites, mások kedvtelésbõl tenyésztik.

A hazai exportlehetõségek kedvezõ alakulása következtében az elmúlt 20—30 évben jelentõsen fejlõdött a nagyüzemi torpenyul féregtelenites termelés. Ennek az eredményessége — mint az összes termelõ torpenyul féregtelenites — a nyereség és a ráfordítás különbségébõl származik, amiben természetesen torpenyul féregtelenites tényezõ az adott pillanatban a piaci helyzet és a telepet mûködtetõ szakemberek képzettsége.

A profit és a veszteség sokszor a személyzet szakmai képzettségébõl és a betegségeket sikeresen megelõzõ tevékenységébõl ered.

 1. Pinworms kontaktusok megelőzése
 2. Oldaltérkép Hogyan lesz férges kedvencünk?
 3. Betegségek :: Minden, amit a nyuszikról tudni kell!
 4. Széklet probléma | Törpenyúl oldal

Csak egészséges állománnyal lehet hasznot termelni. Az egészség feltétele az állat igényeit kielégítõ tartási- és takarmányozási feltételek biztosítása és a magas szintû higiénikus környezet kialakítása.

A betegségeket terjesztõ mikrobákat vírusok, baktériumok, gombák és a parazitákat távol kell tartani a tömegesen együtt tartott állatoktól.

A giardiasis influenzaként kezdődik

Manapság egyre többen tartanak — akár kedvtelésbõl — a torpenyul féregtelenites közeli körülmények között nyulakat. A nyulakban elõforduló férgességek tárgyalásakor figyelembe kell venni mind az összes tartási módot, mert mindig más-más élõsködõ megjelenésére kerülhet sor.

Kezdjük a férgek felsorolását a mételyekkel. A közönséges májmétellyel Fasciola hepatica és a lándzsásmétellyel Dicrocoelium dendriticum akkor fertõzõdhetnek az állatok, ha fertõzõ lárvákat tartalmazó friss vagy szárított zöld növénnyel etetik õket.

 • A helminták tünetei az emberekben a testben
 • Nyulak – MAX-VET – VEZÉR ÁLLATORVOSI RENDELŐ
 • Táplálkozás az enterobiasis számára
 • Menü giardiasis felnőttek receptjei
 • A parazitáktól, hogyan lehet helyreállni, ha
 • Többsejtű paraziták
 • Általános tudnivalók: A nyulak átlagosan 6—13 évig élő, lagomorf állatok, ami azt jelenti, hogy fogaik egész életükben folyamatosan nőnek.

Torpenyul féregtelenites májmétely iránt a nyúl a rendkívül fogékony fajok közé tartozik. A felsorolt mételyek kifejlett példányai a májban telepszenek meg, máj- és epehólyag-gyulladást okoznak, aminek következtében étvágytalanság, sárgaság és ödémaképzõdés jelentkezik.

A nyulak élettartama kb. Súlyuk eléggé széles spektrumban torpenyul féregtelenites, a pocoknyulak g-os súlyától, a házinyulak akár kg-os méretéig terjed. A törpenyulak kb. A nyulak a nyúlalakúak családjába tartoznak és nem a rágcsálók családjába, így két pár metszőfoguk van. Az üregi nyulat háziasítottuk házinyúlként, üregekben él, általában falkákban és kicsinyei fejletlenül, vakon, csupaszon jönnek a világra.

A fertõzöttség elõfordulása szerencsére ritka, de a ház körül tartott nyulaknál számolni kell vele olyan vidékeken, ahol a mételyek honosak. A galandférgesség kétféle formája között különbséget kell tennünk. Elsõ esetben a nyúl vastagbelében a 30—80 cm hosszú kifejlett férget Anoplocephalidae találjuk.

Emésztőszervi betegségek: A kedvtelésből tartott nyulaknál a hasmenés kiváltó oka leggyakrabban a takarmány alacsony rosttartalma, vagy a hirtelen, minden átmenet nélkül történő takarmányváltás.

A nyúl a parazita szempontjából a végleges gazda. Az állatok fertõzõdése az áttelelésre is képes, több évig torpenyul féregtelenites elélõ talajlakó atkákkal történhet a szárított vagy zöld fû etetése során. A súlyosabb fertõzöttség emésztési zavart okoz, aminek torpenyul féregtelenites és elhullás lehet a következménye. A galandférgesség másik formájában a nyúl a féreg fejlõdése torpenyul féregtelenites feltétlenül szükséges köztigazda szerepét tölti be.

A kifejlett féreg valamilyen ragadozó — kutya vagy róka — vékonybelében milyen szalagféreg. A féreg lárvája Cysticercus pisiformis viszont a nyúl hasüregében, torpenyul féregtelenites hashártyáján — borsószemhez hasonló, egyenként vagy csoportosan szõlõfürtre emlékeztetõ formában — tapadó, áttetszõ hólyagban található. A leírtakból következõen ez a parazitás megbetegedés a zártan tartott és mesterségesen összeállított takarmánnyal etetett nyulak esetében nem jelentkezhet, viszont a természetest megközelítõ körülmények között élõ állományokban számolni kell az elõfordulásukkal.

A mételyekhez és galandférgekhez képest sokkal gyakrabban lehetnek jelen a bélcsatornában a különféle fonálférgek. Ezek a gyomor, a vékony- és a vastagbél lakói. Fejlõdésük torpenyul féregtelenites módon, köztigazda nélkül bonyolódik le.

Hogyan ápoljam a nyulamat?

A nagy tömegben együtt tartott nyulak környezetének kifogásolható higiéniai állapota elõsegíti torpenyul féregtelenites féregtelenites gyors fejlõdésüket és a fertõzõdés súlyosságát. A torpenyul féregtelenites elõforduló néhány féreg közül a leginkább figyelmet érdemlõ — zárt, nagy létszámú állományokban is — gyakran elõforduló parazitát szeretném bemutatni.

Ez a nyúl hegyesfarkú-férge Passalurus ambiguusamelyik abba a csoportba tartozik, ahová pl. Általában ezt igazként el is fogadhatjuk, azonban ha a részletekre is kíváncsiak vagyunk, akkor a kép megváltozik. Nézzük ezeket a részleteket.

Hogyan lesz férges kedvencünk?

A nyulak az érett petékkel lárvákkal szennyezett takarmány és ivóvíz elfogyasztása útján fertõzõdhetnek. A köztudottan koprofag nyulak, ha fertõzöttek, akkor a saját bélsaruk elfogyasztásával ezt a fertõzöttségét folyamatosan fenn tudják tartani. Ha tisztában vagyunk a nyúl emésztésélettanával, akkor azonnal torpenyul féregtelenites kell figyelnünk erre a motívumra.

torpenyul féregtelenites orsofereg gyerekeknel

A nyúl egészséges emésztésében a rostos tápláléknak torpenyul féregtelenites nagy jelentõsége van. A növényi rostanyag hasznosítható tápanyaggá történõ átalakításában döntõ szerepe van a vakbélben mûködõ cellulózbontó baktériumflórának. A kellõ mértékben ki nem alakult flóra vagy annak csökkenése emésztési zavarhoz vezet.

Tehát, ha az egészséges emésztésben jelentõs szerepet játszó baktériumok mennyisége a parazitás fertõzöttség hatására eléri azt a kritikus alsó szintet, ami a normális bélmûködést torpenyul féregtelenites teszi lehetõvé, akkor klinikai tüneteket vált ki a fertõzöttség. A bélcsatornát érõ káros behatások elsõ jele többnyire a hasmenés és a belek felpuffadása.

Nyuszim van

A rendellenes emésztés károsan hat — tenyészállományokban — a nyulak általános egészségi állapotán keresztül a szaporaságra és az utódok felnevelésére is. A betegségre utaló általános klinikai tünetek étvágytalanság, hasmenés, spontán féregürülés stb. Gyakorlott szem szükséges azonban ahhoz, hogy az alig egy cm hosszúságú férgeket a növényi rostokat tartalmazó bélsárban észre vegyük.

torpenyul féregtelenites hogyan lehet felépülni a pinwormsből felnőtt számára

Súlyos fertõzöttség esetén a kiürített bélsárban vagy annak felületén is található kivételesen egy-egy féreg, de ezek sem feltûnõek.

További a témáról