Bakteriofág paraziták

bakteriofág paraziták

bakteriofág paraziták

Rokonaink, a vírusok Bár egyelőre nem tudjuk, hová jutnak el a szervezetünkben a felvett bakteriofág paraziták, Jeremy Barr és munkatársainak tanulmánya, egyéb közelmúltban megjelent vizsgálatokkal együtt, arra utal, hogy ez a tömérdek bakteriofág — talán az immunrendszer szabályozása révén — befolyásolja szervezetünk fiziológiáját Bacteriophage Bakteriofág paraziták Provides a Mechanism To Cross Epithelial Cell Layers ; mBio.

Bár a biológia tankönyvek jelenleg még azt tanítják, hogy a bakteriofágok röviden: fágok nem lépnek interakcióba az eukarióta bakteriofág paraziták, Barr nyilatkozata szerint ez nem igaz.

bakteriofág paraziták paraziták állati bőr paraziták

Az elmúlt évtizedekben bakteriofág paraziták a fágokkal foglalkozó orvosi kutatások főleg arra koncentráltak, hogyan lehetne ezeket a bakteriális parazitákat antibiotikumokká alakítani, írja a Barrék kutatásáról beszámoló Science-cikk Giorgia Guglielmi: Does a sea of viruses inside our body help keep us healthy?

És bár voltak sikerek ezen a területen, a fágterápia még küzd azért, hogy megbízható kezelési modalitássá váljon. Barr korábbi vizsgálatai kimutatták, hogy a fágok valószínűleg bakteriofág paraziták módon védik szervezetünket a pathogének ellen, mivel négyszeres sűrűséggel vannak jelen a nyálkahártyákban, mint a szomszédos környezetben. A fágok proteinkapszulájuk segítségével kötődni bakteriofág paraziták tudnak a nyák mucinjaihoz, ami lehetővé teszi, hogy több baktériumot legyenek képesek megtámadni.

bakteriofág paraziták

Ezáltal a vírusok védik a sejteket a potenciális pathogén baktériumokkal szemben, amit úgy is felfoghatunk, hogy a fágok az immunitásunk egy rétegét képezik. Az új in vitro vizsgálat most azt bizonyította, hogy a fágok a bélnyálkahártyáról a szervezet belsejébe is bejutnak: humán epitélsejtek felveszik a vírusokat, amelyek aztán szétterjednek a vérben, a nyirokrendszerben, a különböző szervekben, és eljutnak az agyba is.

A transzport mechanizmusa egyelőre ismeretlen, a kutatók azonban vírusokat tartalmazó vezikulumokat figyeltek meg a sejtekben; a laborban növesztett epitélsejtek mindig azon az oldalukon vették fel a fágokat, amelyik a szervezetben a béllumen felé néz, majd az ellentétes oldalon adták le őket. A transzport sebessége bakteriofág paraziták a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy egy személy epitélsejtjei egy nap alatt akár 30 milliárd fágot is felvehetnek.

bakteriofág paraziták

Fotó: rf Csak nagyon kevés vizsgálat foglalkozik azzal, hogy mit művelhetnek a fágok a szervezetünkben, teszi hozzá Guglielmi. A fágszakértő Andrzej Gorski pedig pár évvel később azt mutatta ki, hogy az bakteriofág paraziták injektált fágok módosítják az állat immunrendszerét: visszafogják a T-sejtek proliferációját és csökkentik az antitest-termelést, sőt bakteriofág paraziták transzplantált szövetek kilökődését is meg tudják előzni.

bakteriofág paraziták az emésztőrendszerben élő paraziták gyógyszerei

Barr szerint az emberekbe folyamatosan bekerülő bakteriofágok egy szervezeten belüli fágom-ot a mikrobiom és a virom szó mintájára alkotott phageome szóból hoznak létre, és modulálják az immunrendszerünket. Ezt egy idei belga vizsgálat is alátámasztja, amely szerint egészséges emberekből vett fehérvérsejteket öt különféle fágnak kitéve a sejtek olyan immunmolekulák termelésébe kezdtek, amelyek csökkentik a lehet- e hőmérsékletet a férgekben? és az influenza-szerű tüneteket.

Herbert Bakteriofág paraziták immunológus pedig azt mutatta ki, hogy 1-es típusú diabéteszes betegek, illetve gyulladásos bélbetegségben szenvedők esetében módosul a szervezet fágomja.

NaturalSwiss Videók - A gyomorban élő paraziták

Ha képesek leszünk megérteni a humán fágom szerepét, arra is használhatjuk a vírusokat, hogy módosítsuk általuk szervezetünk bakteriális közösségeit és kontrolláljuk saját sejtjeinket, szögezi le Barr, azonban mivel jelenleg kevesen kutatják a fág—eukarióta-interakciókat, az orvosi bakteriofág paraziták még évtizedekre lehet. Kazai Anita.

bakteriofág paraziták

További a témáról