Darázs paraziták, Index - Tudomány - Az élősködő darazsak szervezete rovarölő mérgeket tartalmaz

Twitter Messenger Borzalmas belegondolni, hogy egyes fajok úgy fejlődtek az evolúcó során, hogy igazi mesterei lehessenek az élősködésnek. Van, aki egész életét a kiszemelt áldozata testében éli le, míg mások darázs paraziták egy pár napig "bérelik" a testet.

Így nyírják ki a hangyákat a parazita darazsak

Csak, hogy belepetézzenek. Ilyen állat a parazita darázs, vagy latin nevén Cotesia glomerata, mely faj először ban, Észak-Amerikában bukkant fel. Ez a viszonylag apró darázs paraziták nagy gaztetteket hajt végre élete során. Gyanútlan hernyókba főleg káposzta hernyókba pumpálja petéit, hogy a lárvái biztonságban ki tudjanak fejlődni.

Még több cikk

Miután belepetézett szerencsétlen áldozatába, a hernyó kb. És mindeközben egyre növekszik - darázs paraziták a lárvák is egyre nagyobbak benne.

Élősködők - bemutató, kritika, élménybeszámoló

A bőre alatt lapulnak meg a parazita darázs rizsméretű lárvái. Persze darázs paraziták már több mint a harmadát ki tudják tenni a hernyó súlyának! A lárvák ahogy növekszenek igyekeznek minél kevesebb kárt okozni a gazdatestben.

Parazitoid

A hernyó szerveit egyáltalán nem bántják, miközben lakomáznak a véréből. Ám ez a fegyverszünet nem tart sokáig.

Bátky Zoltán tech-újságíró és zenész. Jön a Halloween, mindenki ijesztget mindenki mást maszkokkal, zombis történetekkel és egyéb rémségekkel, szóval úgy gondoltuk, mi a tudománnyal tesszük ugyanezt.

Pár napon belül ugyanis teljes nagyságukat elérik, amikor akcióba lendülnek. Igaz, hogy az elmúlt két hétben a hernyó megvédte őket, de most már feleslegessé vált.

Emiatt nem tudjuk közvetlenül ellenőrizni, hogy a szócikkben szereplő állítások helytállóak-e. Segíts megbízható forrásokat találni az állításokhoz!

Hogy darázs paraziták életciklusuk következő fokozatát, ki kell törniük a hernyó testéből. De nyugi, miközben ezt csinálják olyan kémiai anyagokat bocsájtanak ki, amik megbénítják a hernyót. Tehát lényegében a lárvák kirágják magukat a testéből, ő pedig csak tehetetlenül tűri.

Informatika és tudomány

Amint kijutnak, a lárvák selymet szőnek darázs paraziták köré, hogy abban a gubóban tudják elérni kifejlett formájukat. Ám a parazita darazsak nem bírnak a vérükkel, ugyanaz a faj simán célpontjának választhatja ezeket a kis begubózott genyókat is.

De a megsebzett hernyó segít nekik átvészelni ezt a rizikós időszakot. Egy hernyó normális esetben csak saját magának készít darázs paraziták.

  • Horror a valóságban: 5 igazi testrabló | hu
  • Így nyírják ki a hangyákat a parazita darazsak Pesthy Gábor Először vette videóra egy spanyol természetfilmes, amint a parányi parazita darazsak hangyákra támadnak, hogy lerakják petéiket.
  • Gyermekek megelőzése széles spektrumú férgek ellen
  • beszitop.hu - Zombi hernyók és vudu darazsak

Ám ilyenkor mintegy plusz védelemként ráhelyezi arra a féregcsomóra, ami nem sokkal előtte még a testéből falatozott.

A tudósok úgy gondolják, hogy az a darázs-vírus, ami megfertőzte őt hetekkel korábban befolyásolja a hernyó agyát is, ezért viselkedik így.

Nyolcadik utas a darázs

Még meg is védi őket! Sokkal agresszívabbá válik a darázsméregtől, mintegy testőrként vigyáz rájuk szakadatlanul. Aztán éhen hal. Sajnos nem mindennek lehet szép vége, ám nyugtasson a tudat, hogy a világon szinte mindenhol él.

Támogass te is! A kutatócsoport három parazita darázsfajta teljes örökítőanyagát, genomját szekvenálták. A szekvenálás olyan biokémiai módszer, amelyet a DNS-t alkotó alapegységek, az úgynevezett nukleotidok sorrendjének meghatározására használnak. A DNS szekvenciája határozza meg azt az örökletes genetikai információt, amely minden élő szervezet működésének alapprogramját adja.

Ja, bocs: ez ne nyugtasson. Itt a videó, melyet a National Geographic készített:.

További a témáról