Drotféreg kukorica, Csávázás nélkül is van védelem!

drotféreg kukorica

Hűvösebb volt ugyan, de a hónap végére visszatért a hőmérséklet is a normális kerékvágásba.

A kórokozók és kártevők számára kedvező időjárásban növényvédelmi teendő bőségesen akad. Az ország szinte mindegyik tájegységéből jelzik a gabona vörösrozsda újabb és újabb megjelenését és robbanásszerű terjedését.

milyen termékek nem szeretik a helmintákat

A kórokozó számára most minden kedvező feltétel adott, hiszen nedves-párás a kalászosok állománya, a hőmérséklet optimális a fertőzéshez. Különösen ott válhat veszélyessé a helyzet, ahol nem végezték el a virágzáskori állományvédelmet, mely nemcsak a kalászfuzáriózis ellen nyújt kellő védelmet, hanem a vörösrozsda és más kalászos gabona levélbetegségek ellen is.

drotféreg kukorica

Ha valaki drotféreg kukorica védekezne, az már legfeljebb gátolni tudja a kórokozó további terjedését. A jelenség egyenes következménye a rovarölő szeres vetőmagcsávázás beszüntetésének. Több helyen olyan mértékű a kár, hogy ki kellett tárcsázni a vetéseket teljes egészében, vagy táblarészeket kellett újravetni.

allati fereghajto embernek

Az újravetés természetesen drotféreg kukorica akkor eredményes, ha elvégzik vele együtt a talajfertőtlenítést is. A drótféreg problematikához társulhat a vetési bagolylepke lárvájának hasonló jellegű kártétele, ugyanis erőteljesen rajzik több bagolylepke faj lepkéje.

helmint fertőzés felnőttkori tünetek helmintikus terápia kutató Kft

A lepke tojásait előszeretettel rakja gyomosodó táblákba, amiből mostanság bőségesen akad. A vontatottan fejlődő, sínylődő kukoricát alaposan vizsgáljuk át, mert könnyen meglepetés érhet bennünket.

giardia treated with antibiotics a kerekférgek jelenlétének jelei

A fény-és feromomon csapdák egyre több kukoricamoly lepkét fognak, bár még nem ideális a kukorica fejlettsége a peterakáshoz. Kísérjük figyelemmel a drotféreg kukorica rajzásának alakulását a védekezés ütemezése érdekében.

Ismertetők

A két kártevő a most fejlődő termést veszélyezteti. A két lepkefaj mellé a kedvező időjárási viszonyok miatt néhány napon belül társulni fog a borsólevéltetű is.

drotféreg kukorica

Erőteljes felszaporodásához most minden feltétel adott, hasonlóan a borsórozsda és a borsólisztharmat számára is. Az első tünetek megjelenésekor okvetlenül meg kell kezdeni a védekezést.

  • Egy alattomos kártevő: a drótféreg – Agrárágazat
  • Terjed a drótféreg kártétel a napraforgó és kukorica kultúrákban
  • Kukorica esetében a drótférgek berágnak a felpuhult vetőmagba, majd később a csíranövény gyökérnyaki részét átrágva károsítanak.
  • Féreg vényköteles
  • A termesztett növények számának csökkenésével, illetve a talajfertőtlenítő szerek használatának visszaszorulásával a pattanóbogarak és azok lárvái, a drótférgek minden eddiginél jobban felszaporodnak.
  • Férgek tinktúrái gyermekek számára
  • Kattintson bármely képre Ezek a kártevők különösen jól érzik magukat a búza-kukorica-napraforgó vetésváltásban, közepesen kötött és kötött talajokon.

További a témáról