Duodenalis mintavetel

Orvos válaszol | beszitop.hu

féreg elleni gyógyszerek gyermekeknél

A nyombélben kialakuló fekélybetegség, melynek hátterében számos elváltozás állhat. Betegség lefolyása: A nyombélben a klasszikus peptikus fekély mellett akut stresszfekély-mely shockállapotokhoz, koponyasérülésekhez, égéshez társul- illetve NSAID nem szteroid gyulladásgátlókvalamint Zollinger-Ellison duodenalis mintavetel okozta fekélybetegség is kialkulhat.

duodenalis mintavetel

Általában gyomortáji szúró, égető fájdalom a vezető tünet, mely jellegzetesen éjszaka jelentkezik, étkezésre enyhül, majd étkezést követően órával ismét kialakul. A fekélyek jelenlétére gyakran a szövődmények: vérzés, átfúródás derítenek fényt.

A fekély áthatolva a nyombél falán az életet veszélyeztető hashártyagyulladás kialakulásához vezethet.

bél helminthiasis tünetei

További szövődményként a fekély gyógyulását követően súlyos szűkületek alakulhatnak ki, melyek sebészi beavatkozást igényelhetnek. Az elváltozás rosszindulatú elfajulása ritka.

duodenalis mintavetel mit adni az embernek jódot

A diagnózis felállítása tükrözéses vizsgálattal, biopsziavétellel, röntgenvizsgálattal, és órás pH méréssel történik. A differenciáldiagnózisban a fekélynek a tápcsatorna felső szakaszán kialakuló rosszindulatú daganatoktól való elkülönítése a legfontosabb,mely tükrözéses vizsgálattal és a mintavétel szövettani vizsgálatával történik.

giardia greek yogurt parazita fertozes kezelese hazilag

Zollinger-Ellison szindróma esetén hasi ultrahangvizsgálattal, CT-vizsgálattal a hasnyálmirigyben elhelyezkedő daganat felkutatható, a daganat sebészi eltávolítása teljes gyógyuláshoz vezethet. NSAID elhagyása szintén a fekélyek gyógyulásához vezet.

duodenalis mintavetel

Gyógyszeres kezeléssel teljes panaszmentesség érhető el. Megelőzési és más fontos tanácsok: Többszöri, kis mennyiségű étkezés a nyombélfekély kialakulásának kockázatát csökkenti.

A nem szteroid gyulladásgátlók túlzott, orvosi felügyelet duodenalis mintavetel szedése kerülendő.

További a témáról