Fekete drotfereg

Mezei pattanóbogár
Teljes szövegű keresés Testük karcsú, mélyen a torba süllyesztett lefelé hajló fejüket betakarja a mell álladzója. A felsőajak jól kifejlődött, a 11 vagy 12 ízes csápok a szemek előtt erednek. Az elülső és középső lábpár csípői nyitottak, a hátulsókat azonban lemezszerű combfedők takarják.

Szerkesztőség Az amerikai kukoricabogár, a kukoricamoly és a gyapottok enterobiosis tabletták mennyit növényvédelmi problémái a kukoricatermesztésben Magyarországon ban csaknem ezer hektáron termesztettek kukoricát.

Ezzel a kártevő rovarok számára terített asztalt kínálunk, amelyek ellen meg kell védenünk a termesztett növényeinket. Örök gond Mint minden élőlénynek a Földön, a rovarok elterjedési területe is folyamatosan változik. Az utóbbi fekete drotfereg az ember szerepe felelőtlensége a fajok elterjedésében nagy szerepet játszik.

Veszélyes kártevők: a talajlakók

Az újonnan megjelenő károsítók vagy tápnövényt váltó fajok csökkenthetik a termény mennyiségét, illetve minőségét. Az új kártevők elleni védekezés mindig problémákat okoz a növénytermesztéssel foglakozó szakemberek számára.

megszabadulni a parazitáktól a gazdaszervezetben szekletben feher giliszta

Így károsítanak Az elvetett kukoricát és csíranövényt a drótférgek, az áldrótférgek, a cserebogárpajorok károsíthatják.

A csíranövényeket a szár-fonálféreg, a kukoricabarkó, esetleg a feketebarkó, a sároshátú bogár és lárvája, a fekete tücsök, a lótücsök fekete drotfereg hat ja.

A csíranövények hajtását a fritlégy, a gabonafutrinka lárvája és vetésfehérítő bogarak pusztítják.

Csávázás nélkül is van védelem!

A kukorica gyökérzetét és egyéb földalatti részeit a közönséges gyökér-fonálféreg, a drótférgek, az áldrótférgek, a pajorok és a lótücsök károsíthatja. A gyökereket pusztíthatják még a polifág ormányos bogarak gyökereken fejlődő lárvái is. A gyökérzetet és a gyökérnyaki részt a kukoricabogár lárvái károsítják.

 • Drótférgek, azaz pattanóbogár lárvák Agriotes spp. - PDF Free Download
 • Miert hivjak anyajegynek
 • Pinterest Google Nyomtatás Tavaszi ásás során számos nagyméretű lárvát figyelhetünk meg az ásóval felfordított talajban.
 • Védekezzünk a talajban élő lárvák ellen | Bálint gazda kertről, növényekről
 • Cernagiliszta tünetei
 • Platyhelminthes laposférgek

A kukoricabogarak a bibét károsítják fotó: Molnár Szilárd A zöld növényi részekkel táplálkozó fajok közül a szárfonálféreg, a fekete tücsök, a gabonakabócák, a gabonafutrinka, a sároshátú bogár, a gabonabolhák, a muharbolha, a vetésfehérítő bogarak, a feketebarkó, a kukoricabarkó, a muszkamoly, a szárlégy és a fritlégy okoz kártételt.

A levéltetvek fekete répalevéltetű, fakó fűlevéltetű, zöld kukorica levéltetű, zselnicemeggy levéltetű, zöld gabonalevéltetű, kukorica sörtés tetű olyan kedvező években, mint amilyen volt, ellepik a leveleket, a címert, a csövet és a szárat is.

fekete drotfereg

Címerhányáskor a kukoricamoly hernyója először a levelet, majd a címert, a szárat és a termést is károsíthatja. Az amerikai kukoricabogár A kikelő bogarak elsősorban a generatív részeken károsítanak 1.

Főként a portokokat rágják és a bibeszálakat, ezzel csökkentve termésmennyiséget és -minőséget.

Fekete főd

A bogarak táplálkozásuk során károsíthatják a leveleket és a címert. Kártétele kifejezetten veszélyes a pollen és a bibeszálak fogyasztása miatt.

A kártevõ talajlakó rovarok, és a védekezés lehetõségei Oldalszám: Védekezés Kártevők rovarok talajlakó Dr. Szeõke Kálmán

A bibekártétel miatt a megtermékenyítés elmarad, és ezért a hiányos megtermékenyítés miatt ablakos lesz a cső. A lárvák a gyökerekben táplálkoznak. A lárvák május végén, június elején kelnek ki az áttelelt petéből.

férgek kezelésének komplexe

A fiatal fekete drotfereg a kukorica vékonyabb gyökereit rágják, az idősek pedig a támasztógyökerekben károsítanak. A kártétel hatására a növények fejlődésükben visszamaradnak, a szél hatására pedig kitörnek, széklet féregtabletták után csak elfekszenek, és így nehezítik a betakarítást.

Tartalomjegyzék

A kártétel következménye másodlagos gyökérképződés is fekete drotfereg. Ezek a gyökerek barnás-pirosas színűek és fogékonyak lesznek különböző kórokozókra.

Látták: Átírás 1 Drótférgek, azaz pattanóbogár lárvák Agriotes spp. Csalogatóanyag: WW csalogató keverék. A pattanóbogarak lárvái, a drótférgek, 35 mm-es testhossznál nem nagyobbak, erœsen kitinesek, ezért keményebb vázú ak. Színük többnyire világosbarna világossárgát ó l sötétbarnáig terjedœhengeres, féregszer testük mindig 13 szelvénybœl áll. Három pár, azonosan fejlett lábuk van.

Célszerű a regenerációra képes, toleráns fekete drotfereg termeszteni, fontos az időbeni vetés. Kerüljük a monokultúrás termesztést! Védekezés a talajlakó forma ellen talajfertőtlenítővel, az imágók ellen kontakt szerekkel lehetséges. Előrejelzésre alkalmas a fajra kifejlesztett illat- és feromoncsapda.

how long does giardia last untreated

Az illatcsapda vonzza a hímeket és nőstényeket is, a szexferomoncsapda csak a hímeket. A kukoricabogár fekete drotfereg a kukorica virágzatát, hanem a tökféléket is károsítja. A kukoricamoly Eredetileg palearktikus elterjedésű, később hurcolták be Észak-Amerikába, illetve a Távol-Keletre. Morfológiai alapon alfajok különböztethetők meg. A kukoricamoly Anglia és Észak-Európa kivételével általánosan elterjedt faj Európában.

Drótférgek, azaz pattanóbogár lárvák Agriotes spp.

A lepke Magyarországon őshonos, eredetileg dudvaszárú növények pl. Az ivarok jelentős ivari dimorfizmust mutatnak.

 • A kártevõ talajlakó rovarok, és a védekezés lehetõségei - Agro Napló - A mezőgazdasági hírportál
 • Nyugat-palearktikus elterjedésű faj, Európa legnagyobb részén, a Kaukázusban és Örményországbanvalamint Észak-Afrikában elterjedt, gyakori.
 • Mezei pattanóbogár – Wikipédia
 • Mi a hatékony parazita gyógyszer
 • Egy alattomos kártevő: a drótféreg - Kwizda Agro
 • Modern széles spektrumú parazitaellenes gyógyszerek

A hím elülső szárnya ibolyásbarna, a hátulsó szárny szürkésbarna, mindkettő sárgásfehér harántsávokkal, illetve foltokkal, zegzugos vonalakkal. A kukoricamoly nősténye 2. A kukoricamoly egyike a legpolifágabb rovaroknak.

További a témáról