Guinea féreg

Horrorisztikus jelenet egy középkori festményen

guinea féreg

Ez hatalmas siker volt, kellett hozzá egy globális kampány, védőoltásokkal, összehangolt megfigyelésekkel, és kellett hozzá az cseppek férgek megelőzésére az emberekben, hogy egy nem igazán mutálódó, csak emberről emberre tejredő vírusról volt szó, amit nem volt lehetetlen elkeríteni.

Mindenesetre guinea féreg közegészségügyi sikertörténet volt, ehhez foghatót azóta sem sikerült nagyon húzni. Hamarosan viszont egy újabb betegség tűnhet el a guinea féreg.

guinea féreg

Ami bár kevésbé híres, de szintén nagy pusztítást tud végezni: guinea féreg okozta megbetegedés,  a dracunculiasis. A fertőzést akkor kaphatja el az ember, ha a Dracunculus medinensis nevű fonalféreg petéivel fertőzött vizet fogyasztott vagy abban fürdött.

  • Kirágja magát az 1 méteres féreg az ember testéből! - HáziPatika
  • Általános leírás A dracunculiasis fertőzés a Dracunculus medinensis parazita féreg más néven Guinea-féreg által terjesztett betegség.
  • Pokoli szörny rágja ki magát az emberből | hu
  • Horrorisztikus paraziták

A petéket a vízibolha terjeszti, terjesztését ezért az is elősegítheti, ha valaki olyan vízzel érintkezik, amit állatok is fogyasztottak. A lárvák az ember szervezetébe jutva a szövetben kelnek ki és szaporodnak, majd guinea féreg az akár centiméteresre is megnövő féreg a bőrön át kirágja magát, hatalmas fájdalmat okozva.

guinea féreg

A féreg fertőzése nem halálos, de hónapokra legyengítheti az embereket. Ezek után a Carter Center komoly erőfeszítésekbe kezdett, hogy felszámolja a guineaféreg-fertőzéseket.

The Guinea Worm Slayer - 2013 - The New York Times

Több egészségügyi szervezettel összefogva pedig sikerre jutottak. Míg ban több mint 3,5 millió regisztrált megbetegedés volt ismert világszerte, összesen 24 ezer faluban 21 afrikai és ázsiai országban, addigra mostanra ez a szám drasztikusan csökkent.

Emberi szemszögből mindenképp pokolbéli szörnyetegnek kell tekintenünk a medinaféregre, vagy közkeletű nevén tüzes kígyóra, ám nem tagadhatjuk: a természet zseniális alkotásával van dolgunk. A féreg átveszi az irányítást Egy fonalféregről beszélünk, egy parazitáról. Meleg környezetben érzi jól magát, Afrikában, Dél-Ázsiában fertőz. Petéit édesvízbe rakja le, de eszébe sem jut elrejteni őket: a cél guinea féreg az, hogy leggyakrabban vízibolhák közvetítésével az ivóvízen keresztül valahogy eljussanak egy gazdaszervezetbe.

Három évtizednyi kemény munkának köszönhetően ma mindössze ismert esetről tudni. Mostanra ráadásul mindössze 30 afrikai faluról tudni négy afrikai országban, ahol még előfordul a guinea féreg. Ha ez a tendencia folytatódik, a dracunculiasis lehet ez első parazita útján terjedő megbetegedés, amit sikerül felszámolni a bolygónkon.

gyógynövény méregtelenítő kiegészítők

És szintén az első olyan betegség lehet, ami védőoltás vagy gyógyszer nélkül irtottak ki. Ugyanis ilyesmi nem létezik a kór ellen.

fertőzési út helmintok széles spektrumú emberek számára

Viszont mégis viszonylag könnyű volt vele felvenni a harcot, mert csak egyetlen úton terjed, így csak felvilágosító kampányokra volt szükség az érintett településeken, illetve olcsón guinea féreg és cserélhető szűrőkre és víztisztítókra, hogy senki ne fogyasszon tisztán olyan vizet, amivel korábban állat is érintkezett.

Szintén működött, hogy minden bejelentett eset után száz dollárt fizettek az alapítványok, amivel sikerült elérni, hogy olyanok is a hatóságokhoz forduljanak, akik korábban nem feltétlenül tették volna ezt.

  • Dracunculosis | Segélyvonal a Ritka Betegekért
  • Milyen tabletták segít megszabadulni a férgektől
  • A férgek legolcsóbb gyógyszere
  • Horrorisztikus jelenet egy középkori festményen Origo

A betegség megsemmisítése most már abszolút guinea féreg fogható távolságba került, de még azért bőven akadtak feladatok, főleg mivel az érintett települések konfliktusokkal terhelt területeken terülnek el.

További a témáról