Laposféreg testfelepitese

Laposférgek – Wikipédia

Laposférgek A laposférgek a törzsfejlődés során a szervek kialakulásának szintjére jutottak és testük laposféreg testfelepitese sejtrétegből áll.

Hirdetés Férgek törzsei A férgek testüreges, ősszájú állatok. A mezodermában kialakult a másodlagos testüreg. A differenciálódás folyamán megjelenő bélcső nyílása megegyezik az ősbélüreg nyílásával. Ezért nevezzük ezeket ősszájú állatoknak. Az ősszájúak az ősi bordás medúzáktól származtathatók.

Az űrbél elkeskenyedett és az egynyílású bél — mint szerv — jött létre belőle, miközben a bél fala és a testfal között testüreg alakult ki. Az evolúció során a testüreges állatok fejlődése két, egymással párhuzamos ágon folytatódott. Az egyik csoportban az űrbél nyílása maradt a szájnyílás, ezeket az állatokat ősszájúaknak nevezzük; laposféreg testfelepitese a csoportba tartoznak a laposférgek is.

Fejfájást okoz a féregnek a szaporodás Pesthy Gábor A hermafrodita féreg ugyanis szó szerint fejbe szúrja magát tűszerű párzószervével, így idézi elő a megtermékenyítést.

A másik csoportnál a szájnyílás nem az űrbél nyílásából, hanem új helyen — általában az űrbél nyílásával ellentétes póluson alakult ki, őket újszájúaknak nevezzük róluk később írunk. A fentebb leírtak alapján a laposférgek szövetekkel, szervekkel, testüreggel rendelkező ősszájú állatok.

A laposférgek törzsébe három osztály sorolható: az örvényférgek, a szívóférgek mételyek és a galandférgek.

laposféreg testfelepitese aszcariasis biohelminthiasis

Az egynyílású laposféreg testfelepitese történik a táplálék felvétele és a salakanyag leadása is. A bélcsatorna szétágazó, minden sejthez közel viszi a tápanyagokat, így az anyagszállítást is elvégzi. Nincs külön légzőszervük, így szervezetükbe diffúzióval kerül be az oxigén, ugyanígy távozik a szén-dioxid.

  • Trichinózis egyén tünetei és kezelése
  • Hogyan lehet megelőzni a férgeket a férgektől
  • Állattan | Digitális Tankönyvtár
  • Hogyan kezdje meg megtisztítani a paraziták testét
  • Ellenőrző kérdések a
  • Gyógyszer a rókagomba gombákra a paraziták számára
  • Méregtelenítés szerelemfüggőséggel
  • Bevezetés az állattanba | Digitális Tankönyvtár

Mivel a tápanyagokat a béledényrendszer egészen a sejtek közelébe juttatja, a légzési gázok pedig diffúzióval jutnak be és ki a laposférgek szervezetébe, így nincs szükségük keringési szervrendszerre.

A nem élősködő, szabadon mozgó laposférgek például az örvényférgek a vizek aljzatain mászkálnak vagy úsznak, ezért először a feji végüket érik ingerek a környezetükből, ennek következtében az idegsejtek nem egyenletes elosztásban vannak a laposféreg testfelepitese, hanem elöl — a feji végükön — csoportosulnak, úgynevezett dúcokat alkotnak.

Eszköztár: Kétoldali szimmetria egy laposféreg testén Az állatvilágtörzsfejlődésében sok újdonsággal szolgált a laposférgek megjelenése. Testükre a többi, magasabb rendű állathoz hasonlóan, kétoldali szimmetria jellemző. Ez azt jelenti, hogy a test csak egyetlen, a hossztengelyén átfektetett síkra laposféreg testfelepitese, vagyis a jobb és a bal oldali testfelük laposféreg testfelepitese tükörképei. Elkülönül a háti és a hasi oldal, valamint a feji és a farki vég. A kétoldali szimmetria számos előnnyel és következménnyel jár.

A feji részen található két dúcot haránt irányú kötegek kapcsolják össze, és ezekből egy hosszanti idegköteg lép ki. A laposféreg testfelépítése forrás: sulinet.

Az örvényférgek kedvező körülmények között kettéosztódással ivartalanul szaporodnak, mely során az állat a közepe táján kettéfűződik, majd mindkét rész kiegészül, ebből következik, hogy nagy regenerációs képességgel rendelkeznek. Kísérletekkel bizonyították, hogy egy planária a laposféreg testfelepitese századnyi töredékéből is képes kiegészülni.

laposféreg testfelepitese szalagféreg betegség stressz

Kedvezőtlenebb körülmények között ivarosan szaporodnak, hímnősek, a megtermékenyítés kölcsönösen zajlik. A hazánkban élő laposférgek példafajait a 7.

laposféreg testfelepitese

További a témáról