Morris féreg

morris féreg

Új vírus a Facebookon Éppen negyed évszázada, A Cornell Egyetem egykori hallgatójának motivációja máig ismeretlen, a szakértők azonban abban biztosak, hogy a programozó a mindössze 99 soros szoftverkódban hibát vétett, mivel a digitális kártevő morris féreg másnapra olyan károkat okozott, hogy az egész kontinens ezzel az üggyel volt elfoglalva.

milyen gyógyszert kell inni a férgektől az emberben található paraziták típusai

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a 25 évvel ezelőtti internet nagyon másképp nézett ki: becslések szerint alig ezer számítógép volt hálózatba kötve, s a felsőoktatási és kormányzati intézményeken kívül legfeljebb hírből hallottak a létezéséről.

Épp ezt a bizalmat használta ki a féreg, amely létét két parancsnak vetette alá: szaporodni és terjedni. morris féreg

morris féreg

Szaporodása azonban olyan gyors volt, hogy órák alatt megbénította a megfertőzött rendszereket — az informatikai szakértők kifejezetten szerencsésnek gondolták magukat, hiszen a Morris-féreg ezen morris féreg nem tett kárt: nem törölt semmit, ráadásul lassabb szaporodással úgy tudott volna terjedni, hogy senkinek sem tűnik fel a működése.

Jól jelzi az első digitális járvány körüli bizonytalanságot, morris féreg a legjobb becslések sem tudták pontosan meghatározni az okozott kárt: összesen valahol ezer és morris féreg millió dollár között lehetett. Az biztos, hogy az egyes intézményekben hetekig dolgoztak a javításon.

morris féreg

Robert Morris félresikerült kísérletéért végül három év felfüggesztett szabadságvesztést, óra közmunkát és tízezer dollár pénzbüntetést kapott, ami negyed évszázad távlatából roppant súlyosnak tűnik, morris féreg manapság sokkal durvább dolgok történnek a neten.

További a témáról