Tyuk orsofereg,

A baromfik orsóférgessége

A baromfik orsóférgessége Milyen betegség támadta meg őket, s mit tehetünk a gyógyulásukért?

tyuk orsofereg féreg kezelés tünetei

Kérdéseire Darcsi Gyula derceni állatorvos válaszol. A vékonybélben a leggyakoribb az ,5 cm hosszú, fehéres színű nagy orsóféreg, a vakbélben pedig sokszor felüti a fejét a 0,5 cm hosszú, a farki végénél elkeskenyedő végbélgiliszta. A bélsárral a külvilágba jutó orsóféregpetékből mintegy két hét alatt fejlődnek ki a lárvák, ezek azután a vízzel vagy az eleséggel a baromfik emésztőcsövébe tyuk orsofereg, ahol a lárvák kiszabadulnak a peteburokból, tyuk orsofereg vékonybél és a vakbél nyálkahártyájába furakodnak, néhány napig itt tartózkodnak, majd kivándorolnak a bél űrébe, ahol mintegy négy hét alatt teljesen kifejlődnek.

Kártevő csirke Dr. Merényi László Azt gondolná az átlagember, hogy az intenzív baromfitartás elterjedésével a madaraknak a különféle kórokozókkal, parazitákkal való találkozásra alig van esélyük, így ezzel a káros tényezõvel nem nagyon kell számolni. A gyakorlati élet ezt az elképzelést gyakran megcáfolja részben úgy, hogy megváltozik az egyes kórokozók jelentõsége vagy olyan paraziták, kártevõk jelennek meg az állományokban és a tartásukra szolgáló épületekben, amelyek eddig nem okoztak gondot. A különbség azért lényeges, mert az eltérõ tartásmódokban más-más parazitákkal és kártevõkkel kell számolni, de azonos problémák is vannak.

Az orsóférgek káros hatása az állatok korától, a férgek fajától és a számuktól függ. A fiatal állatok igen érzékenyek a kórra, már csekély számú élősködő is megbetegíti őket, tyuk orsofereg az idősebbekben gyakran találhatók férgek anélkül, hogy veszélyeztetnék az egészségüket. Kiscsibékbennagyobbakbana felnőttekben pedig ennél több nagy orsóféreg okoz tüneteket.

Nagyszámú féreg jelenlétekor a bél űre elzáródhat, az idősebb baromfik tojáshozama pedig csökken. Az orsóférgességben szenvedő állatok fokozott mértékben fogékonyak a különböző fertőző betegségek iránt, s tyuk orsofereg alkalmasak az immunizálásra. Az orsóférgesség megállapítása boncolással vagy a bélsár mikroszkópos vizsgálatával, az élősködők kimutatásával történik.

tyuk orsofereg paraziták kezelése emberben

A leghatásosabb az Albendazol 1,5 gramm 10 kilogramm élősúlyramelyet jól el kell keverni a darában, s havonta meg kell ismételni a kezelést. Emellett ajánlott orvosság a Fenzol, a Fenbendazol 0,5 gramm 10 kilogramm élősúlyramelyet ugyancsak darába keverünk.

parazita test tisztítása gyógyszerek gyógyszerek kerekféreg lamblia hogyan kell kezelni

Két hónaposnál idősebb csirkéknek 0,5, felnőtt tyúkoknak egy gramm Piperazint is adhatunk, s ugyancsak jó hatást érhetünk el a Levamizol 10 százalékos oldatával egy ml oldatot tyuk orsofereg ml ivóvízhezmelyet három napig kell itatnunk a jószággal. Ezenkívül pedig havonta egyszer adjunk benzinnel kevert búzát a szárnyasoknak.

A védekezés céljából, a fertőzési források kiküszöbölése végett, ismételten, több ízben is kezeljük a féreghordozó állatokat, a kiürült férgeket, illetve a bélsár egészét pedig semmisítsük meg.

trichinella ökológiai jellemzése

És hogy tovább csökkentsük a megfertőződés lehetőségét, tisztítsuk ki rendszeresen a baromfik tartózkodási helyét, takarítsuk el az ürüléket.

További a témáról